Diagnostifikimi i sëmundjes së Parkinsonit

Diagnostifikimi i sëmundjes së Parkinsonit

Diagnostifikimi i sëmundjes së Parkinsonit

Nuk ka asnjë provë specifike për sëmundjen e Parkinsonit. Kjo mund ta bëjë të vështirë diagnostikimin, veçanërisht në fazat e hershme. Për ta diagnostikuar atë, një mjek do të marrë parasysh simptomat e personit dhe mund të sugjerojë disa teste.

Simptomat e sëmundjes së Parkinsonit kryesisht vijnë nga ndryshimet në aktivitetin e dopaminës në tru. Dridhjet janë një simptomë dalluese, por simptomat e tjera të hershme përfshijnë një humbje të ndjenjës së erës.

Simptomat mund të mbivendosen me ato të kushteve të tjera, siç është çmenduria e trupit Lewy dhe disa lloje të goditjes në tru. Dementia e trupit Lewy gjithashtu mund të ndodhë me sëmundjen e Parkinsonit.

Disa ilaçe antipsikotike mund të shkaktojnë parkinsonizëm. Simptomat e kësaj janë të ngjashme me ato të sëmundjes së Parkinsonit, por diagnoza është e ndryshme.

Marrja e një diagnoze të saktë mund të ndihmojë në përmirësimin e perspektivës, pasi marrja e trajtimit të hershëm mund të përmirësojë cilësinë e jetës së një personi. Disa ilaçe mund të ndihmojnë në ngadalësimin ose parandalimin e disa ndryshimeve.

Si e diagnostikojnë mjekët sëmundjen e Parkinsonit?

Nuk ka asnjë provë specifike për diagnostikimin e sëmundjes së Parkinsonit. Një mjek mund ta diagnostikojë atë vetëm duke marrë parasysh simptomat.

Nëse një person kërkon këshilla mjekësore për simptomat e mëposhtme, mjeku mund të kryejë teste për të parë nëse ata kanë sëmundjen e Parkinsonit:

 • lëkundja ose dridhja gjatë pushimit
 • Lëvizjet e ngadalta
 • Ngurtësia dhe ngurtësia e muskujve
 • Problemet me ekuilibrin dhe koordinimin, ndoshta duke çuar në rënie
 • Një humbje e ndjenjës së erës
 • Problemet e gjumit, veçanërisht çrregullimi i sjelljes së gjumit REM ose sindroma e këmbëve të shqetësuar

Simptomat filluan.

Ata gjithashtu do të kryejnë një ekzaminim fizik, do të shikojnë historinë mjekësore të individit dhe do të rekomandojnë disa teste për të përjashtuar kushte të tjera.

Mjeku do të pyesë për:

 • çdo kushte ekzistuese që personi ka
 • çdo ilaç që ata aktualisht po marrin
 • qoftë nëse Ose jo ata kanë pasur ekspozim ndaj toksinave mjedisore
 • Pavarësisht nëse ndonjë anëtar i ngushtë i familjes ka ose nuk kanë pasur ose jo Parkinson
 • Pavarësisht nëse ata kanë ndonjë faktor gjenetik të njohur që mund të rrisë rrezikun e tyre

Simptomat e hershme mund të ngjajnë me ato të kushteve të tjera.

Nëse një mjek beson se personi mund të ketë sëmundjen e Parkinsonit, ata mund t’i referojnë ata tek një neurolog ose specialist i çrregullimit të lëvizjes.

Vlerësimi i simptomave

Specialisti do të vlerësojë funksionin motorik të personit (lëvizjen). Ata do të marrin në konsideratë:

 • Ecja dhe ecja
 • Koordinimi dhe ekuilibri
 • Disa detyra të thjeshta dore
 • Agility of https://harmoniqhealth.com/ the këmbët dhe krahët
 • Toni i muskujve
 • Ata mund të përshkruajnë një ilaç të tillë si levodopa, e cila rrit nivelin e dopaminës në tru. Nëse simptomat e personit përmirësohen me këtë ilaç, mund të tregojë se sëmundja e Parkinsonit është e pranishme.

  Testet diagnostikuese

  Testet e mëposhtme mund të ndihmojnë në diagnostikimin e sëmundjes së Parkinsonit:

  skanimet e transportuesit të dopaminës

  Kur një person ka një skanim të transportuesit të dopaminës , një mjek do t’u japë atyre një sasi të vogël të një ilaçi radioaktiv. Pastaj, mjeku do të skanojë trurin për të kontrolluar aktivitetin në qelizat që prodhojnë dopaminë.

  Skanimi nuk mund të diagnostikojë sëmundjen e Parkinsonit, por mund të ndihmojë në mbështetjen e diagnozës së mjekut.

  isshtë e rëndësishme të theksohet se personi mund të ketë një rezultat negativ dhe të ketë akoma sëmundjen e Parkinsonit. Një rezultat pozitiv gjithashtu mund të tregojë një gjendje tjetër, të ngjashme, siç është atrofia e sistemit të shumëfishtë.

  Ky nuk është një provë e zakonshme. Medicare dhe Medicaid zakonisht do të mbulojnë koston e një skanimi, por personi duhet të kontrollojë së pari me ofruesin e tyre të sigurimeve.

  Testet për të përjashtuar kushte të tjera

  Testet e gjakut mund të ndihmojnë në përjashtimin e shkaqeve të tjera të mundshme të simptomave, siç janë nivelet jonormale të hormonit tiroide ose dëmtimi i mëlçisë.

  Një skanim MRI ose CT mund të kontrollojë shenjat e një goditjeje në tru ose tumor të trurit, i cili mund të shkaktojë simptoma të ngjashme.

  hidrocefalus (lëngu i rritur në tru) për shkak të atrofisë mund të ndodhë me disa lloje të çmendurisë dhe do të ishte e dukshme me një nga këto teste të imazhit. Nëse personi ka simptoma neurologjike, por një rezultat normal i skanimit, sëmundja e Parkinsonit mund të jetë e pranishme.

  Mjeku mund të sugjerojë një birë lumbare për të përjashtuar inflamacionin ose një infeksion të trurit.

  Opsionet e ardhshme të testimit

  Disa ekspertë po hetojnë testet e gjakut për të ndihmuar në dallimin e sëmundjes së Parkinsonit nga kushtet e tjera të lidhura me Parkinson. Sidoqoftë, këto teste nuk janë ende të disponueshme.

  Njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit shpesh kanë zona të lezetshme në lëkurë që janë të thata dhe të ndezura. Disa studiues kanë vërejtur se sëmundja e Parkinsonit gjithashtu mund të shkaktojë djersitje të pazakontë, pemfigoide bulloze (ulcerat që fshihen në lëkurë) dhe ndryshimet e tjera të lëkurës. Për shkak të kësaj, ata kanë propozuar një biopsi të lëkurës si një mjet i ardhshëm diagnostikues.

  çfarë tregon sëmundjen e Parkinsonit?

  Një mjek zakonisht do të fillojë duke kontrolluar për të parë nëse dy nga katër simptomat kryesore janë të pranishme. Këto katër simptoma kryesore janë:

 • dridhjet ose lëkundja
 • Lëvizjet e ngadalta
 • Ngurtësia ose ngurtësia në krahë, këmbë ose bagazh
 • Problemet me ekuilibrin
 • Dridhjet janë më të dukshme në pushim.
 • Skanimet dhe testet përjashtojnë shkaqe të tjera.
 • Simptomat përmirësohen me ilaçe të tilla si levodopa.
 • Kriteret e diagnostikimit

  Në vitin 2016, ekspertët zhvilluan kritere të reja për diagnostikimin e sëmundjes së Fazës së hershme (Prodromal) të Parkinsonit. Ata i quajtën këto kritere Shkalla e Vlerësimit të Sëmundjeve të Parkinsonit të Bashkuar.

  Këto kritere përfshijnë:

  1. Vlerësimi i probabilitetit që diagnoza të jetë sëmundja e Parkinsonit: për shembull, mjeku mund të fillojë duke marrë parasysh moshën e personit.

  2. Vlerësimi i variablave: Këto përfshijnë sa vijon:

 • Shpejtësia e tyre në këmbë
 • Rezultatet e tyre në shkallën Hoehn dhe Yahr
 • Seksi i tyre
 • çdo rrezik mjedisor, të tilla si pirja e duhanit ose përdorimi i kafeinës
 • Faktorët gjenetikë, siç janë historia e familjes ose rezultatet e testit gjenetik
 • Shenjat e hershme dhe shenjat e hershme dhe simptoma, të tilla si humbja e ndjenjës së erës dhe ndryshimet në lëvizje
 • Rezultatet e skanimeve dhe testeve të tjera diagnostikuese

3. Llogaritja e rezultateve: Mjeku shumëfishohet faktorët dhe krahason rezultatin me një masë pragu. Rezultatet

që tregojnë se sëmundja e Parkinsonit ka të ngjarë të shkojë nga 75% në 99.7%.

Një person me rezultat prej 75% mund të ketë simptoma më pak specifike që mund ose nuk mund të lidhen me sëmundjen e Parkinsonit, të tilla si kapsllëku dhe depresioni. Nëse rezultati është 80%, mjeku mund të diagnostikojë fazën më të hershme të Parkinsonit.

Ata do të hyjnë në rezultatet e ekzaminimit mjekësor në një tabelë, e cila mund të ndihmojë në gjurmimin dhe parashikimin e përparimit të një individi përmes fazave të sëmundjes së Parkinsonit. Kjo merr parasysh një sërë faktorësh, duke përfshirë:

 • humor
 • duke menduar
 • jetesën e përditshme
 • dridhjet
 • Komplikimet që vijnë nga trajtimi
 • Ndryshimet e lëvizjes
 • Staging Sëmundja e Parkinsonit

  Ndërsa gjendja përparon, simptomat do të bëhen më të rënda. Një mjek mund të përdorë faza për të folur për përparimin.

  Në fazën 1, një person do të ketë ndryshime të vogla në sjellje, ecje dhe shprehje të fytyrës. Ata do të jenë në gjendje të bëjnë aktivitetet më të rregullta.

  Në fazën 2, dridhjet do të prekin të dy anët e trupit dhe do të jenë më të dukshme. Detyrat e përditshme mund të bëhen më sfiduese.

  Në fazën 3, mund të ketë probleme me ekuilibrin dhe koordinimin. Rëniet mund të jenë më të mundshme, dhe personi mund të ketë nevojë për ndihmë për veshjen.

  Në fazën 4, personi mund të ketë nevojë për kujdes me kohë të plotë. Mund të jetë e vështirë për ta të ecin pa mbështetje.

  Në fazën 5, lëvizshmëria e personit do të zvogëlohet rëndë. Ata gjithashtu mund të pësojnë konfuzion dhe halucinacione, të cilat janë efekte anësore të disa ilaçeve të sëmundjes së Parkinsonit.

  Shumica e ilaçeve ndihmojnë në menaxhimin e simptomave në mënyrë efektive për 3-6 vjet. Pas kësaj, megjithatë, gjendja mund të jetë më e vështirë për tu trajtuar.

  Mësoni më shumë rreth fazave të sëmundjes së Parkinsonit këtu.

  Përmbledhje

  Marrja e një diagnoze të sëmundjes së Parkinsonit mund të jetë një ngjarje që ndryshon jetën për një individ dhe të dashurit e tyre. Të kesh mbështetje nga mjekët, miqtë dhe familja do të jetë e rëndësishme.

  Mund të ndihmojë për të zbuluar sa më shumë informacione të jetë e mundur në lidhje me:

 • Çfarë të prisni
 • Cilat janë opsionet e trajtimit
 • Çfarë lloj mbështetjeje është në dispozicion
 • Çfarë lloj trajtimi do të mbulojë sigurimi i dikujt

Mund të jetë gjithashtu e dobishme për t’u bashkuar Sëmundja e Parkinsonit dhe të dashurit e tyre. Një mjek do të jetë në gjendje të këshillojë për këtë.

Organizatat kombëtare specifike të sëmundjes, siç është Fondacioni i Parkinsonit, gjithashtu mund të ofrojnë këshilla dhe informacion.

 • Sëmundja e Parkinsonit
 • Neurologjia/Neuroshkenca

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, institucionet e kërkimit akademik, dhe revista dhe shoqata mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale